Zdenko Jurilj - novinar i režiser filma "Tri dana": Hercegovački inat protiv tri dana okupacije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Novinar "Večernjeg lista" Zdenko Jurilj ove je godine završio i premijerno prikazao svoj prvi dugometražni dokumentarni film koji svjedoči o događajima s početka rata u BiH.

Zdenko Jurilj / 24sata.info

Iako je i sam bio svjedok kada se kolona tenkova JNA iz Mostara zaputila prema tadašnjoj Lištici želeći stići na sasvim drugo odredište, Zdenko nam kazuje kako se tih dana dogodila nesvakidašnja situacija u kojoj su Širokobriježani i Mostarci stali pred 150 tenkova i 700 do zuba naoružanih vojnika u namjeri da spriječi njihov dalji prolazak.

"Još sam tada, daleke 1991. godine želio barem uslikati tu vanzemaljsku silu, kako mi se u prvi tren učinila nepregledna kolona tenkova i transportera. Oklopnjacima se na put ispriječio bespomoćni narod koji nije imao ništa osim srca i ponosa. Misao o dokumentarcu u meni se "mrijestila" više od šest godina dok nisam pustio ideju, okupio ekipu i krenuo snimati sve u nadi da taj događaj sačuvam od zaborava", objašnjava Jurilj, dodajući kako se 9.maja 1991. godine u Pologu stvarno događao film s neizvjesnim krajem, samo što su njegovi redatelji bili u Beogradu, a glavni glumci u Hercegovini.

Dokumentarac traje 80 minuta i otkriva kroz intervjue pravu istinu. Vojska JNA krenula je preko Mostara i Lištice ka Splitu u namjeri da južni dio Republike Hrvatske okupira i teritorijalno odvoji od ostatka države. Tek 20 godina poslije svi shvaćaju da se u tri dana zbio historijski događaj o kojem su u to vrijeme izvještavali BBC, ORF, ZDF, a pisali novinari New York Timesa, The Guardiana, La Republlice...

"Sjećam se kako su se svi divili nepoznatom Kinezu u Pekingu kad je u vrijeme studentskih demonstracija stao pred tenk na trgu Tiananmenu, a nama se dogodila još strašnija stvar i dvije decenije ta tema leži pod tepihom", upoređuje Zdenko Jurilj bunt građana protiv vlasti i još snažnije obrazlaže razloge koji su ga vodili do filmskog ostvarenja.

"Tri dana" prikazan je u sklopu 12. Mediteran Film Festivala, kako bi ekipa bila sigurna da ima podršku kod domaće publike, ali autor Jurilj ne skriva nezadovoljstvo prema domaćim vlastima koje su mu davale samo verbalnu podršku ne shvaćajući važnost dokumentarca koji svjedoči početak turobnih vremena na Balkanu.

"Sve što je ekipa dobila svelo se na tetošenje po ramenu od svojih Hercegovaca, koji su ovaj put pokazali da su slatki na riječima, a teški na djelima. Novac je bilo izuzetno teško naći, iako je tema populistička i brojne se generacije sjećaju ovog događaja. Namie, složio bi se sa jednom konstatacijom kako nam trećerazredni političari već petnestak godina serviraju nejunačka "muda pod bubrege", hrane nas mađioničarskim ublehama o bjesomučnoj borbi za prava hrvatskog naroda, a pred izbore ubrizgavaju injekciju sustavnih laži o boljoj budućnosti koja ne dolazi. Imali su priliku pomoći nam finansijski da krenemo sa snimanjem filma, a oni su jednostavno okrenuli leđa...", plastično je sve poteškoće oko realizacije objasnio Zdenko.

Ekipa filma "Tri dana" godinu je dana provela u istraživanju, a šest mjeseci trajalo je snimanje sagovornika koji su se nalazili od Triglava do Vardara, a Jurilj sa osmijehom kazuje kako mu je redakcija "Večernjeg lista" prijateljski tolerirala odustvo s posla uz sugestiju "napravi to kako valja, nemoj da se sutra crvenimo zbog tebe".

Film će već krajem mjeseca biti prikazan na "Zagrebdox-u", potom u Srbiji i Sloveniji, a u našoj zemlji bit će prikazan u svakom gradu.

Iako su mnogi očekivali kako će nakon ovog dokumentarca Jurilj malo posustati, ipak on ističe kako u podsvijesti stalno razmišlja o novom projektu koji će se baviti kontraverzom i ženskim temama.

"Dokumentarac će pratiti sudbinu jedne hrabre žene i progovoriti o stvarnom životu u BiH, ali ćemo i pokazati kakvih sve teških sudbina ima koje ovo konzumerističko društvo gotovo i ne primjećuje".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar