Sedmi simpozij medicinskih sestara/tehničara otvoren u Mostaru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sedmi simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem počeo je u četvrtak u Mostaru, a okupio je preko 500 medicinskih radnika iz BiH i šire regije.

Foto: FENA - 24sata.info

Dvodnevni skup koji ove godine za temu ima "Kompetencije medicinskih sestara/tehničara" organizovali su Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Glavna sestra SKB-a Mostar i predsjednica Organizacijskog odbora Zdravka Lončar poručila je kako bi temelj njihovog rada morala biti kompetencija te da bi ono što rade moralo biti zapisano u pravnim aktima.

- Temelj našeg rada mora biti kompetencija. BiH ima oko 22-23 hiljade medicinskih sestara općeg smjera, a nemamo akte ni legislativu gdje su određene kompetencije. Zbog toga smo na simpozij pozvali naše kolege iz susjednih država koji imaju određena iskustva i urađene kompetencije koje svako malo dorađuju - naglasila je Lončar.

Na simpoziju je i predsjednica Udruženja medicinskih sestara/tehničara i babica iz Republike Srpske Živana Vuković- Kostić koja je također ponovila kako medicinske sestre u RS-u nemaju definisane kompetencije iako je to udruženje napravilo dokument o kompetencijama koji, kako je kazala, nažalost, nije zaživio.

- Vrlo je važno da sestre znaju kakva je njihova uloga, koje su njihove intervencije i zašto su odgovorne, tako da smo podržale ovu aktivnost i nadam se da ćemo jednog dana imati dokument koji će biti zajednički za čitavu BiH i da će biti usklađeno i obrazovanje medicinskih sestara u BiH - poručila je Vuković- Kostić. 

Medicinski tehničar iz njemačkog grada Aachena Jozo Petrović istakao je da i u Njemačkoj ima situacija koje nisu sasvim regulisane, ali da su kompetencije urađene tamošnjim zakonom o školstvu.

- Opća i specijalna njega je apsolutno definisana, prenošenje rada liječničkog na ne liječničko osoblje također je definisano te su samim tim sestre zaštićene u onome što rade - naglasio je Petrović.

 Poručio je kako je uloga medicinskih sestara/tehničara svugdje ista bez obzira gdje rade i da bi trebalo da se udružuju kako bi sestrinstvo postalo grupa koja će zajedno težiti pozitivnim promjenama.

 Dvodnevni simpozij održava se na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar