FOTO / Casado u posjeti Mostaru: Ovaj grad zaslužuje više i bolje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bivši upravitelj Evropske Unije za grad Mostar, Ricard Perez Casado, koji je tu funkciju preuzeo u aprilu 1996.godine, zajedno sa članovima Fondacije Građana Mediterana (Mediterranean Citizens’ Assemly) i njenim predsjednikom Vicentom Garcesom (Vicent Garces Ramon), boravili su danas u Mostaru, na poziv Centra za mir i multietničku saradnju Mostara.

Foto: 24sata.info

Zajedno sa predstavnicima Centra za mir i Udruženja građana Mostarski krug, Casado i Garces sa saradnicima i svojim mostarskim domaćinima sa luka Starog mosta spustili su po jednu ružu u znak počasti, poštovanja i sućuti sa svim žrtvama ratova na području Mostara i regije. Založili su se za očuvanje mira, izgradnju povjerenja, tolerancije i dijaloga o mirnom rješavanju otvorenih pitanja u regiji.

Goste je interesovalo stanje u gradu Mostaru, a posebno zanimanje su pokazali za pitanje odsustva lokalnih izbora u centru Hercegovine, koji su posljednji put službeno održani prije punih 10 godina – davne 2008 godine.

Oni su se složili sa svojim domaćinima da Ured OHR-a treba pokloniti više pažnje ovakvom stanju grada Mostara u kome su građanima suspendovana osnovna ljudska i građanska prava – da biraju svoje predstavnike u vlasti i da sami mogu biti birani.

Bivši upravitelj EU, Ricard Perez Casado založio se za što hitnije rješenje mostarskog političkog čvora, izjavivši da građani zaslužuju puno više i da je stanje sa odsustvom lokalnih izbora apsolutno neprihvatljivo.

Razgovarano je I o mogućnostima I modalitetima saradnje u okviru Fondacije Građana Mediterana, čiji je jedan od aktivnih osnivača i članova bio i akademik Predrag Matvejević, rođeni Mostarac.

 

 

A.B.

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar