Anisu Kosovcu nagrada za hrabrost i humanost “Stepa Stepanović”

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Upravni odbor SKPD Prosvjeta povodom stote godišnjice oslobođenja Mostara od austrougarske okupacije utemeljio je priznanje za hrabrost i humanost “Stepa Stepanović”, koje će se ove godine uručiti Anisu Kosovcu – čovjeku koji je napravio spomenik Petru i Pavlu Goluboviću iz Konjica, dječacima stradalim tokom 1992. godine.

Foto: 24sata.info

Priznanje će se uručiti na svečanosti u Narodnom pozorištu Mostar, a tom prilikom, pročitat će se kompletan opus pjesama Alekse Šantića, posvećenih Stepanoviću i oslobođenju. Organizator je najavio i mini predstavu u kojoj će Stepanovićev lik utjelioviti mostarski glumac Emir Spahić. Ona će uključiti još neke historijske ličnosti poput Šefik ef. Kurta i Blaža Sliškovića (djed nogometne legende), koji je tokom Drugog svjetskog rata spasio veliki broj Srba u Mostaru.
 
Predsjednik Prosvjete Mostar Radivoje Krulj na današnjoj konferenciji za medije istakao je da je humanost Stepe Stepanovića prepoznao i Crveni krst, uz nadu da će se nagrada tradicionalno dodjeljivati.
 
Historičar Vuk Bačanović podsjetio je da je Stepanović živio u vremenu u kojem se cijenila humanost, kazavši kako je i sam Stepanović bio nadasve human prema neprijateljskim vojnicima, zarobljenicima i vojnicima kojim je bio nadređeni.
 
- Bitno je probijati led i istaknuti da je Stepanović u govoru u Sarajevu rekao da smatra da u državi koja nastaje, a prva je država Južnih Slavena, rekao da nijedan narod ne smije imati hegemoniju nad drugim. Kazao je i da smo svi krv jedne krvi i kost jedne kosti, pozivajući da nas ne razdvajaju ime i vjera. To je važno za današnji kontekst BiH. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu imati priliku prepoznati velika djela, te afirmisati humani aspekt. Smatramo da u historiji trebamo tražiti inspiraciju za ono što je dobro, rekao je Bačanović.
 
Član Upravnog odbora Prosvjete Zlatko Serdarević podsjetio je da je Srednjovjekovna bosanska država bila samostalna, a nakon toga i pod okupacijom turske uprave koja je trajala pola stoljeća, a zatim i od strane Austrougarske.
 
- Stepa Stepanović je simbol oslobođenja od okupacije. Naši narodi nakon tako dugog perioda po prvi put doživjeli su slobodu, kazao je Serdarević.

 

(24sata.info)
 

Pošaljite Facebook komentar