FOTO / Prosvjetari u HNK složni: Naredni korak je generalni štrajk

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Više stotina zaposlenih u srednjim školama HNK protestvovalo je danas na ulicama Mostara.

Foto: 24sata.info

Prosvjetari su se okupili pored igrališta Kantarevac, odakle su niz saobraćajnicu Bulevar, preko Liska ulice i trga Rondo, dospjeli pred zgradu Vlade.

Predsjednik Sindikata Josip Milić na megafon je pozvao premijera Hercega ili nekoga iz Vlade da izađe pred skup, ali su se oni oglušili.

Sindikaliste su danas podržali i kolege iz TK i ZDK, kao i članovi Sindikata uposlenih u Aluminiju. Također, odazvali su se uposlenici škola koje nisu članice Sindikata, što je prema Milićevim riječima, potvrdilo koliko jedinstvo vlada među prosvjetarima.

- Vlada nas je natjerala da se okupimo i šetamo Mostarom. Natjerala nas je i da zatvorimo naše škole. Deset godina naša plata nije narasla ni za pfening, dok su primanja postepeno smanjivana i u tom periodu ukupno smanjena za 200 KM. Prosječna plata u FBiH porasla je za 100 KM, a naša je i sad ista, podsjetio je Milić.

Povećanja koja nudi Vlada nisu dovoljna.

- Nudi nam se mizernih 38 KM više, na što nećemo pristati, Nakon današnjeg protesta ćemo čuti šta kaže članstvo, ali nećemo bježati od generalnog štrajka, najavio je Milić.

Edina Čomić je podsjetila da je od pet uvjeta prosvjetara Vlada udovoljila samo jednom. Posebno je frustrirajuće to što sindikaliste niko ne zove na pregovore uprkos upornim štrajkovima upozorenja.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar