Održan internacionalni festival 'Bjelopoljski dani folklora - Mostar'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tradicionalna kulturna manifestacija Internacionalni festival folklora "Čuvari tradicije 2018.", odnosno "4. bjelopoljski dani folklora-Mostar" održana je u petak navečer na stadionu Osnovne škole "Bijelo Polje", a okupila je kulturno-umjetnička društva iz BiH, Albanije, Crne Gore, Srbije, Turske, Rumunjske i Slovačke.

Ilustracija / 24sata.info

Manifestacija, koju je otvorio ministar obrazovanja, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović, održana je u sklopu Mostarskog ljeta 2018., a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Bijelo Polje", "Turističkog udruženja Sjever" - Potoci i Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva (UTIKUS) "Bašlija"- Sarajevo.
 
Predsjednik KUD-a Bijelo Polje Miralem Gluhović kazao je kako se festivalom obilježava i rad tog društva koje je u svom sedamdesetogodišnjem postojanju izraslo u respektabilnog predstavnika kulture Hercegovine, odnosno Grada Mostara i HNŽ-a.
 
Ministar Hadžović ocijenio je kako i sam naziv manifestacije "Čuvari tradicije" govori da su kulturno-umjetnička društva čuvari tradicije te da oni koji ne poštuju svoju tradiciju jednostavno ne poštuju ni sebe.
 
Na festivalu su, uz kulturno-umjetnička društva iz BiH - KUD "Zmaj od Bosne" (Gradačac), "Preporod" (Konjic), "BZK Preporod" (Doboj Istok), "Stari Grad" (Jajce), te KUD "Bijelo Polje" (Mostar), sudjelovala i srodna društva i ansambli iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Turske, Rumunjske, i Slovačke, koji su tom prigodom pokazali tradiciju kulture naroda svojih zemalja.
 
Centralnom dijelu manifestacije prethodio je defile iz Bijelog Polja do staroga dijela Grada Mostara.
 
Pojedincima, udruženjima i institucijama, kao i ansamblima koji su pomagali razvoju kulture u suradnji s KUD-om Bijelo Polje, Upravni odbor tog kulturnoga društva dodijelio je i posebno priznanje "Mimar za očuvanje kulture 2018."
 
Na manifestaciji je sudjelovala i solistička sekcija KUD-a "Bijelo Polje" sa svojim solistima koji su pjevali sevdalinke i narodne pjesme, a prikazane su i dvije izvorne grupe iz Čapljine i Bijelog Polja.
 
Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija.

 

(fena)

Pošaljite Facebook komentar