DF podržava liječnike u HNK: Vaše plaće su sramota, štrajk je opravdan

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Demokratska fronta (DF) poziva Vladu HNK da hitno otpočne pregovore o novom kolektivnom ugovoru sa strukovnim sindikatom doktora i stomatologa u HNK.

Foto: 24sata.info

''Štrajk Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, nakon što je Vlada HNK na razne perfidne načine izbjegla pregovore sa sindikatom smatramo potpuno opravdanim. I pored katastrofalnog stanja u zdravstvu u Federaciji BiH, rasparcelisanog ustavnom postavkom da je zdravstvo dodjeljeno u nadležnost kantona, strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije u najmanje sedam kantona su se opravdanom sindikalnom borbom izborili za zasebne kolektivne ugovore sa svojim kantonalnim vladama, dok se u HNK pregovori od strane Vlade već mjesecima izbjegavaju'', navodi se u saopćenju DF-a.

Iz ove stranke smatraju kako je sramotno da je osnovna plaća doktora specijaliste puno manja nego u drugim kantonima.

''Sramota je u HNK-u osnovna plaća doktora specijalista manja od 400 do čak 800 KM u odnosu na plaće doktore specijaliste u drugim kantonima u Federaciji BiH, a da Vlada HNK ostaje gluha na zahtjeve strukovnog sindikata. Ovakvim pristupom, direktno se ugrožava zdravlje pacijenata, kao i pravo doktora medicine i stomatologije u HNK koji su se godinama mukotrpno školovali i osposobljavali da imaju jednaka ili slična prava na naknadu za svoj rad kao njihove kolege u ostatku Federacije BiH'', navode iz ove stranke.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar