FOTO: Šotrić pisao Merkel o obnovi Partizanskog spomen groblja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Sergej Sergio Šotrić uputio je pismo njemačkoj kancelarki dr. Angeli Merkel. U pismu je, između ostalog, naglasio da je jedan od njegovih ciljeva da na budućem svečanom otvorenju obnovljenog spomenika mostarskim antifašistima bude zvanično prisutan i predstavnik Vlade Njemačke.

Foto: 24sata.info

Također, Šotrić je Merkel napisao i da je Partizansko spomen groblje u Mostaru jedan od najljepših spomenika palim evropskim antifašistima, koji su se u 2. Svjetskom ratu, dobrovoljno - sa puškom u ruci - borili (i pobijedili) protiv njemačkih nacista, SS-ovaca i Hitlerovih kolaboratera - fašista ustaša i četnika.

“U pismu njemačkoj kancelarki napominjem, da je grad Mostar na kraju 2. Svjetskog rata imao samo oko 18.000 stanovnika (danas preko 100.000), a da je na ovom posljednjem počivalištu antifašista postavljeno preko 700 nadgrobnih ploča, za sve one mostarske antifašiste, koji su pali u borbi, ne dočekavši kraj rata 1945., ne dočekavši oslobođenje Evrope od fašizma“, navodi Šotrić.

Osim na adresu njemačke kancelarke dr. Angele Merkel, ovo pismo je otišlo i na adrese Predsjednika Savezne Republike Njemačke, kao i na adresu Saveznog ministra vanjskih poslova. Dopisu je priložena i radna dokumentacija na 4 stranice, a koja na plakativan način pokazuje uporedbu prijašnjeg i sadašnjeg stanja ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar