Kroz Mostar u ljetnoj sezoni prođe skoro 5.000 Roma: Dolaze i iz Srbije kako bi zaradili

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U vrijeme sezone, kada u Mostaru vrvi od turista, kroz ovaj grad prođe između dvije i pet hiljada Roma, kojima je prosjačenje sezonski posao.

Foto: Avaz

Stižu iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regije, a Mostar smatraju plodnim tlom za svoj “biznis”, nerijetko i za džeparenje. Neki od njih čak su se preko zime, čekajući početak turističke sezone, i nastanili u ovom gradu.

Žive u barakama

Veliki broj ove populacije smješten je u ruševnim objektima i barakama u Južnom logoru. No, zbog problema koje stvaraju obližnjem Centru za djecu i mlade sa posebnim potrebama “Los Rosales” i Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić”, u Gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o rušenju tih objekata.

- Problem su ti Romi, koji dolaze preko zime da prosjače. Oni nisu prijavljeni i mi ne znamo njihov broj. U narednom periodu planiramo rušiti objekte u Južnom logoru kako bismo ih na taj način eliminirali, jer stvaraju probleme tim ustanovama - naveo je Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Nisu evidentirani

Prema riječima predsjednika mostarskog Udruženja Roma “Neretva” Ćazima Lulića, u gradu na Neretvi ima skoro 800 Roma, od kojih skoro 300 nije prijavljeno.

- Oni dolaze iz Tuzle, Zenice, pa čak i iz Srbije. Našli su Mostar kao pogodno tlo zbog klime, turizma i slično. Mi ne znamo šta će sutra biti s njima - kazao je Lulić.
 
Kada su u pitanju domicilni Romi, koji se najčešće ne bave prosjačenjem, njih je u gradu Mostaru skoro 480.

Problem liječenje

Lulić je istaknuo da je, zahvaljujući Gradu Mostaru te nekim humanitarnim organizacijama, napravljeno 30 stambenih jedinica za domicilne Rome. Njihov najveći problem, navodi Lulić, je nemogućnost liječenja.

- Najveći broj njih nikada nije radio i nema način da stekne zdravsteno osiguranje. Mnogi nikad nisu vakcinisani, čak ni pregledani, a većina ih živi u blizini bolnice, što je apsurd - kazao je Lulić.


(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar