Banja Luka: Osveštan Hram Hrista Spasitelja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem osveštao je Hram Hrista Spasitelja u centru Banjaluke. Uz vladiku banjalučkog Јefrema i vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija, liturgiju je služilo više episkopa Srpske pravoslavne crkve, uz sasluženje sveštenstva.

Hram Hrista Spasitelja, Banja Luka / rtrs

Osveštanju Hrama i svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovalo je 15 arhijereja Srpske pravoslavne crkve, mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske (RS) i veliki broj vjernika.

Svečanostima novoizgrađenog Hrama Hrista Spasitelja su kumovi premijer RS Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i bivši predsjednik RS Dragan Čavić, sa suprugama.

Na svečanosti su bili prisutni predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov, ministri u Vladi RS i Vijeću ministara BiH, poslanici Narodne skupštine, te lideri političkih stranaka iz RS.

Osveštanju hrama su prisustvovali i članovi Akademije nauka i umjetnosti RS, rabin Јevrejske zajednice u BiH Јozef Atijas, banjalučki biskup Franjo Komarica, muftija banjalučki Edhem Čamdžić mnogobrojne ličnosti kulturnog i političkog života RS, kao i veliki broj vjernika iz RS, Srbije i Banjaluke.

Lomljenje je slavski kolač, a prisutnim vjernicima se obratio vladika banjalučki Јefrem.

Banjaluka ove godine krsnu slavu Spasovdan je prvi put obilježila u novoizgrađenom Hramu Hrista Spasitelja, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka investitor je izgradnje Hrama Hrista Spasitelja, a zahvaljujući dobrim ljudima i ustanovama uspjela je da izgradi ovaj hram.

Na istom mjestu od 1925. do 1939. godine gradio se hram Svete Trojice, koji je 12. aprila 1941. godine bombardovan.

Obnova hrama pokrenuta je 1992. godine, a 1993. godine Njegova svetost patrijarh srpski Pavle osveštao je temelje.

Sadašnji obnovljeni hram arhitektonski je identičan sa prethodnim, sa zvonikom visokim 47 metra i kupolom od 22,5 metra.

Hram Hrista Spasitelja, koji može da primi od 800 do 1.000 osoba, prvi je u Evropi koji je izgrađen od crvenog i žutog traventina, kamena posebne vrste nabavljenog sa Bliskog istoka, tj. porijeklom je iz Mesopotamije. Objekat je zidan troslojnim zidom: kamen, armirani beton, cigla. Kupole su pokrivene zlatnim prohrom limom, dovezenim iz Sibira.

(rtrs)

Pošaljite Facebook komentar