Kontrole u banjalučkim tržnim centrima koji prodaju meso iz uvoza

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Gradska inspekcija u Banjoj Luci, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta „Vaso Butozan“, danas je započela kontrolu ispravnosti mesa u svim tržnim centrima na području grada koji prodaju meso iz uvoza.

Foto: Ilustracija / 24sata.info

- Uzeti su uzorci mesa iz tržnih centara koju prodaju meso iz uvoza. Rezultate očekujemo u narednih sedam do deset dana - kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.
 
Pojašnjava da će biti izvršena analiza mesa na prisustvo antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoka i ešerihije koli.
 
Kontrole su pokrenute, nakon medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj.
 
Bez obzira na to što je Kancelarija za veterinarstvo BiH ustanovila da na našem tržištu nije bilo distribucije i uvoza spornih pošiljki, u gradskoj inpekciji žele da se, dodatnim kontrolama, uvjere u kvalitet mesa iz uvoza, iz koje god zemlje dolazilo.
 
- Po posljednjim informacijama iz Kancelarije za veterinarstvo na području BiH nema mesa iz Poljske, ali bez obzira na to, pokrenuli smo kontrolu mesa iz uvoza, kako bi bili u potpunosti sigurni u njegovu ispravnost - naglasio je Kecman.
 
Iz Gradske inspekcije ujedno najavljuju da će uskoro biti kontrolisani i domaći proizvođači, te napominju da će, osim farmi, provjere obuhvatiti i klaonice, mljekare i ribnjake. Tokom tih kontrola, inspektori će provjeravati prisustvo antibiotika, hormona, pesticida i teških metala.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar