Osoba koja će štiti njihove interese: Udruženje BH novinari traži da se uvede ombudsmen za štampu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje BH novinari uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH inicijativu za izmjenu postojećih zakona kako bi se omogućilo formiranje institucije ombudsmena za štampu.

Sarajevo / 24sata.info

Predsjednica ovog udruženja Milkica Milojević ističe da ostaje da se razmotri da li će to biti posebna institucija ili će biti u okviru sadašnje institucije zaštitnika građana BiH, ali da je važno da i novinari na nivou države imaju osobu koja će štiti njihove interese.

 Udruženje će uputiti i javni apel kojim žele da upozore na sve teže uvjete i sve veće pritiske u kojima rade novinari, ali i otvorene napade i prijetnje kojima su izloženi.
 
Predsjednica ovog udruženja Milkica Milojević kazala je za Fenu da je na današnjoj sjednici Skupštine Udruženja ocijenjeno da takvi napadi i pritisci stvaraju atmosferu u kojoj novinari ne mogu dostojanstveno, normalno i kvalitetno obavljati svoj posao.
 
Na Skupštini Udruženja BH, više od 50 članova, novinara iz cijele BiH, donijelo je još nekoliko važnih odluka koje bi, kazala je, trebale ojačati ovo udruženje, u smislu njegove organizacije, načina rada, te kadrovskih kapaciteta.
 
Izabrani su i novi članovi Nadzornog i Upravnog odbora Udruženja BH novinari, a osnovi cilj i u narednom periodu bit će zaštita digniteta novinarske profesije, ali i unapređenje znanja novinara kako bi što bolje radili svoj posao u korist građana BiH.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar