Zločini u Varešu: Moćna braća Bašić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U nastavku procesa koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, optuženih za zločin u Varešu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da je tokom rata čuo za slučaj silovanja u Olovu, ali da nema detaljnijih informacija o tome.

Sud BiH / 24sata.info

Svjedok Sead Branković je 1994. godine radio u Odjelu za informatičko-analitičke poslove Centra službi bezbjednosti (CSB) Zenica kada je dobio "informacije o braći Refiku i Muhidinu Bašiću".

- Zapazio sam u mnogim dokumentima da se spominje kako braća Bašić rade određene radnje, ali onda su mi rekli da se puno ne uplićem u to jer su oni moćni ljudi, kazao je Branković ne preciziravši ko mu je to rekao.

Svjedok je naveo da se pričalo o "nekom silovanju u Olovu, koje se veže za jednog od braće".

Kerim Čelik, advokat Bašića, pročitao je izvještaj Centra javne bezbjednosti (CJB) Olovo sačinjen 1. maja 1994. godine, u kojem su navedene informacije o pokušaju silovanja Nihade Ahmedspahić u Olovu.

Na pitanje je li to slučaj za koji je čuo, Branković je odgovorio da je to moguće.

Prema optužnici, Bašić i Šijak su 25. januara 1994. u zatvoru Armije BiH (ABiH), u podrumskim prostorijama zgrade "Šumarstva" u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos, javio je BIRN Justice Report.

Svjedok Miralem Mehanović je kazao da mu je svjedokinja "A" u proljeće 1994. godine ispričala da joj je Muhidin Bašić ponudio da mu da 3.000 maraka kako bi pustio njenog brata koji je bio zatvoren u prostorijama "Šumarstva" u Varešu.

- Svjedokinja A mi je ispričala šta joj se desilo, ali ona to nije htjela prijaviti, rekao je Mehanović.

Suđenje će biti nastavljeno 14. maja 2012. godine, kada će biti ispitana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar