Granica na Drini: "BiH u NATO tek nakon ulaska Srbije"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da Republika Srpska, pa samim tim i BiH, ne može ući u NATO dok u taj savez ne uđe Srbija. Pavić je dodao da se tek nakon toga i samo referendumom u Republici Srpskoj može odlučiti o ulasku u NATO.

Marko Pavić / 24sata.info

"Ulaskom BiH u NATO savez, a neulaskom Srbije stvorili bismo vještačku granicu na Drini, a mi tu granicu niti smemo niti hoćemo da stvaramo. Stoga smatramo da tek nakon ulaska Srbije i referenduma u kojem bi se građani Republike Srpske izjasnili o ulasku u taj savez, BiH može postati članica NATO saveza", rekao je Pavić.

On je dodao da je jedan od osnovnih principa DNS-a i ulazak u Evropsku uniju, ali uz "poštivanje svih vrijednosti koje imamo".

"Samo uz poštivanje osnovnih vrijednosti, prije svega kulturnih, istorijskih i ekonomskih može se govoriti o ulasku u EU jer ne želimo da kao bezimeni narod uđemo u EU", poručio je Pavić.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu pokrenuo je tokom ministarskih susreta u Briselu snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u na narednom samitu Saveza u Chicagu, prenosi Srna.

Jedna od glavnih tema razgovora Davutoglua sa šefom diplomatije Velike Vritanije Williamom Hugeom u četvrtak u Briselu, kako piše sarajevska štampa, bila je upravo BiH, kada se turski ministar snažno zalagao za budućnost BiH u NATO-u.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar