Sa tržišta se povlači ventilatorska grijalica, može izazvati požar

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na tržištu BiH pronađena je ventilatorska grijalica koja spada u grupu nesigurnih proizvoda jer predstavlja rizik od opekotina, strujnog udara i požara.

ilustracija / 24sata.info

Riječ je o grijalici marke "Senkor" (SENCOR SFH 7011WH) koja je proizvedena u Češkoj, zemlja porijekla je Ukrajina, a uvoznici su sarajevske firme "Printeks" i "Peni plus", objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Proizvod predstavlja rizik od opekotina, strujnog udara i požara jer se plastični dijelovi uređaja mogu lako otopiti, čime korisniku postaju dostupni pokretni dijelovi i dijelovi uređaja pod naponom.

Ova grijalica nije usklađena sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-30:2012 + A11:2013 + Cor1:2012 + Cor2:2016.

Uvoznici su preduzeli mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništenja opasnog proizvoda, a potrošačima koji ga posjeduju preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

 

(NN)

Pošaljite Facebook komentar