FOTO / Field: Mladi u BiH željni su promjena i to im treba omogućiti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Internacionalni Burch univerzitet danas je posjetio britanski ambasador Matthew Field i sa studentima razgovarao o temi "UK i Bosna i Hercegovina: zajedničkim radom do promjena".

Foto: 24sata.info

Field je istakao da je njegova posjeta izraz podrške Burch univerzitetu, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije.

U svom predavanju studentima ambasador se osvrnuo na to da promjene koje treba da se dese Bosni i Hercegovini, treba da dođu od samih njenih građana.

- Teško će neko znati vaš put bolje od vas samih - poručio je, te dodao da je glavni cilj njegove misije u BiH da se fokusira na promjene koje građani žele vidjeti.

- Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, olakšati načine pokretanja biznisa i dovesti investitore - naveo je Field.

Osvrnuo se na odlazak mladih iz BiH kao jedan od najvećih problema, jer nam odlaze najbolji resursi, tako da je neophodno stvarati okruženje i prilike koje će ih zadržati.

- Zato je ključno unaprijediti obrazovanje koje će podstaći mlade na kritičko i kreativno razmišljanje, jer će na taj način razvijati vještine za rješavanje problema - kazao je ambasador.

Naglasio je da su start-up projekti i razvoj poduzetništva jedan od prioriteta UK-a i da je sretan što se Bosna i Hercegovina u tom smjeru počela razvijati.

- Vi kao poduzetnički univerzitet, koji ima start-up inkubator, primjer ste promjena koje je potrebno slijediti - konstatovao je Field.

Nakon kratkog obraćanja, ambasador Field se upustio u diskusiju sa studentima koji su ga između ostalog pitali koji je značaj saradnje između obrazovnih institucija, vlade i biznis sektora, te kakva iskustva nosi u radu sa mladim ljudima iz BiH.

Ambasador je rekao da je saradnja ova tri sektora ključna jer će to doprinijeti razvoju zemlje, dok su mladi u BiH željni promjena i to im treba omogućiti.

Internacionalni Burch univerzitet je univerzitet koji predvodi promjene u obrazovnom sistemu BiH i upravo daje kreativan kadar, koji objektivno i kritički razmišlja.

- Dolazak britanskog ambasadora je znak da smo na dobrom putu jer kao najbolje rangirani privatni univerzitet i prvi poduzetnički univerzitet suočavamo se sa različitim izazovima. Upravo, to je put koji smo izabrali jer želimo buduće poduzetnike u društvu, mlade koji će praviti promjene i doprinositi razvoju bh ekonomije i društva općenito - istakao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Posjeta ambasadora Fielda završena je fotografisanjem i druženjem sa studentima, saopštio je ovaj univerzitet.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar