Mahmutbegović prisustvuje Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, u svojstvu punopravnog člana i sekretara bh. delegacije, prisustvuje radu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope, koji se održava od 29. do 31. oktobra u Strazburu o temi "Načelnici kao čuvari demokratije", saopćeno je iz Ureda potpredsjednice Mahmutbegović.

Foto: KPPFBIH

Rasprave na sjednicama usredotočit će se na pametne gradove i kibernetičku sigurnost, radne uslove lokalnih izabranih predstavnika, pravednu raspodjelu poreza u prekograničnim područjima, upotrebu jezika od lokalnih i regionalnih vlasti te zaštitu raseljenih osoba.

Članovi će također razmatrati reviziju "Kodeksa dobre prakse za sudjelovanje građana u procesu odlučivanja".

Kao dio aktivnosti, Kongres će razmotriti usvajanje dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini, kao i izvještaj o posmatranju lokalnih izbora u Turskoj uključujući ponovljene gradonačelničke izbore u Istanbulu 23. juna 2019. godine.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović prisustvovala je potpisivanju Sporazuma o saradnji bosanskohercegovačkih načelnica.

Kao članica političke grupe EPP/CEE, prisustvovala je plenarnom sastanku ove političke grupe te učestvovala u radu Odbora za tekuće poslove, čija je članica.

Osim navedenog, bit će obilježena 70. godišnjica Vijeća Evrope.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar