IZ BiH donirala 55.000 KM za migrante u Vučjaku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osigurao je određenu količinu prehrambenih paketa za migrante i izbjeglice, koji trenutno borave u privremenom prihvatnom centru na Vučjaku kod Bihaća.

Foto: AA

Prerađevine kurbanskog mesa u vrijednosti od 50.000 KM, danas su u prostorijama Bihaćkog muftijstva uručene članovima Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK).

- Od početka pratimo situaciju s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i pomažemo koliko god možemo. Danas smo konkretno po nalogu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića donijeli pomoć za ljude na Vučjaku, te one koji nemaju nikakav smještaj. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali u okviru svojih mogućnosti želimo pokazati suosjećanje i razumijevanje - rekao je rukovodilac ureda za društvenu brigu u Rijasetu Islamske zajednice BiH Ibrahim Alanović.

Predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa USK Husein Kličić naglasio je važnost podrške Islamske zajednice u BiH, koja konkretno pomaže od samog dolaska migranata u Bihać i Veliku Kladušu.

- Islamska zajednica u BiH prva je pomogla kad su ti ljudi samo došli kod nas, a evo i sada kada imamo velike probleme u privremenom prihvatnom centru na Vučjaku. Ova donacija će nam mnogo značiti u nastojanju da tim ljudima osiguramo minimum dostojanstvenih životnih uslova. Želim se zahvaliti, jer su konstantno i uz volontere Crvenog križa - dodao je Kličić.

Bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da Islamska zajednica u BiH u protekle dvije godine pažljivo prati situaciju s migrantima i izbjeglicama na području ovog muftijstva, te financijski i na druge načine pomaže njihovo zbrinjavanje.

Predstavnici Crvenog križa ovom su prilikom još jednom izrazili zabrinutost za sve ljude na Vučjaku, ponajviše zbog neadekvatnosti i neuslovnosti privremenog kampa za zimski period.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar