Edukacijsko-rehabilitacijskom centru u Ljubuškom donirana vrijedna oprema

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Javna ustanova Edukacijsko-rehabilitacijski centar dobila je u srijedu opremu vrijednu 16 tisuća maraka koju je osigurao USAID-ov Program potpore marginaliziranim grupama (PPMG).

Foto: FENA

Jasmin Bešić, direktor tog USAID-ovog programa istaknuo je kako je ova pomoć ljubuškoj ustanovi samo jedna u nizu od onih koje ta organizacija pruža diljem BiH.

 - USAID u okviru svoje pomoći Bosni i Hercegovini radi mnogo na podršci organizacijama i institucijama koje rade s osobama s invaliditetom, tako smo se odlučili podržati i ovaj centar. Drago nam je što možemo pomoći ovakvim centrima jer neophodno je da osobe s invaliditetom budu sastavni dio naše zajednice - naglasio je Bešić.

Marija Kikaš, ravnateljica Centra kaže kako će oprema za rad djece pomoći da uvedu dva nova programa rehabilitacije - muzikoterapiju i neufofeedback, koji će unaprijediti njihov rad. 

- Želim se zahvaliti USAID-u jer bez njih ne bismo uspjeli ovo osigurati. Oprema zahtjeva informatički i edukativni dio, a USAID nam je omogućio i provedbu edukacije našeg osoblja kako bi naši korisnici mogli koristiti ove usluge - istaknula je Kikaš. 

Govoreći o samome Centru, kazala je kako on broji oko 80 korisnika od kojih 30 redovnih, tj. onih koji svakodnevno koriste njihove profesionalne usluge te da najmlađi korisnik ima godinu i pol, a najstariji 30 godina.

Pojasnila je također kako su logopedska, defektološka i grupne radionice tu za korisnike koji nakon završetka obrazovanja nemaju gdje biti i dolaze u Centar na poludnevne boravke tako da je sve bazirano na ta dva segmenta.

 Donirana oprema obuhvaća: Play Attention set - sistem za poboljšanje kontrole pažnje i ponašanja osoba u rehabilitaciji; SIT - slušni integracijski trening - koji se odnosi na rehabilitacijski pristup muzikoterapijom za djecu s ciljem poticanja i razvoja motoričkih, emocionalnih, intelektualnih i socijalnih potreba; Logopedske sonde koje se koriste za korekciju izgovora glasova - rehabilitaciju osoba s teškoćama govora, te tehničku opremu koja je potrebna za redovan rad Centra i stručnjaka angažiranih u Centru (laptop, tablet, printer, fotoaparat, eksterni hard disk).

Inače, usluge ovog centra koriste i susjedne općine Grude, Čitluk i Čapljina.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar