FOTO / Na festivalu turizma održano takmičenje u poslastičarstvu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Drugog dana Sarajevskog festivala turizma - 41. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze, danas je u Centru Skenderija održano takmičenje u poslastičarstvu - Kotany poslastičarski kup, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači su biti podijeljeni svim posjetiteljima.

Foto: FENA - 24sata.info

Predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermin Hodžić kazao je za Fenu da je na takmičenju učestvovalo oko 30 timova i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, u kategorijama svečana jestiva torta, artistika - nejestiva torta, carving te skulptura od putera.

Dodao je da je predsjednica žirija bila Sandra Jadek, poslastičarka, članica Nacionalnog hrvatskog kuharskog tima, koja je na svjetskom kupu u Luksemburgu osvojila srebro, a koje je takmičare informirala o svjetskim trendovima u sferi poslastičarstva.

Istakao je da je u okviru takmičenja poslastičara održana i radionica o osnovnim tehnikama pravljenja figura i skulptura od šećera, koju je vodio Josip Bošnjak iz Tuzle.

Milica Čorbo iz Breze osvojila je zlato u dvije kategorije, artistika i svečana jestiva torta.

- Tortu "Micky i Minnie" koja je osvojila prvu nagradu iz artistike, ukrašavala sam dugo, mnogo duže nego svečanu jestivu tortu, ukrašenu ružama, od maline, vanilije i lješnika - istakla je Čorbo.

Aleksandra Dujić osvojila je zlatno u kategoriji artistika, a srebro u kategoriji svečanih torti.

- Za "Alisu", pobjedničku tortu iz artistike mi je trebalo oko 25 sati, ali se isplatilo - zaključila je.  

Sarajevski festival turizma okuplja turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionira njeno mjesto u regionu.  

Na sajmu učestvuje više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, a trajat će do 25. oktobra.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar