Bosiljka Simić Dadić osuđena uvjetno na šest mjeseci zatvora za poresku utaju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Bosiljka Simić Dadić donio je presudu kojom je optužena Simić Dadić oglašena krivom da je počinila krivično djelo poreska utaja ili prevara.

Foto: 24sata.info

Sud je izrekao uvjetnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Istovremeno, određeno je da se utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Od optužene je oduzeta protivpravna imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 49.651 KM.

Optužena Bosiljka Simić Dadić oglašena je krivom što je od 1.2. do 31.12.2013. godine radeći u svojstvu direktora bez ograničenja ovlasti, preduzeća “Agroprodukt” d.o.o. Obudovac – Šamac, protivno članu 17. i 20. Zakona o PDV nije evidentirala ostvareni promet preduzeća u iznosu od 7.892,56 KM. Nesačinjavanjem faktura – računa, neobračunavanjem i neprijavljivanjem PDV-a, te neevidentiranjem u poslovnim knjigama preduzeća ostvarenog poslovnog prometa, optužena je htjela pribaviti korist za sebe, čime je posljedično oštećen budžet BiH.

Na taj način preduzeće je ostvarilo promet u ukupnom iznosu od 292.064,83 KM, na koji nije obračunat, prijavljen, niti plaćen PDV u iznosu od 49.651,00 KM. Za navedeni iznos oštećen je budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH. 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar