FOTO: Užas u Vučjaku: Pogledajte u kakvim uslovima borave migranti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Fotografije u galeriju najbolje svjediče o katastrofalnoj situaciji u kampu za migrante u Vučjaku, zbog koje je UN pozvao bh. vlasti da odmah zatvore kamp.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Situacija u prihvatnom centru za izbjeglice i migrante dodatno je pogoršana nakon što je MUP USK pokrenuo akciju dislociranja stotine ilegalnih migranata koji borave na javnim površinama u tom gradu premjestivši ih u kamp Vučjak.

"Na području Vučjaka je trenutno oko 1.600 migranata. Odlukom operativne grupe da zabrane kretanje migranata na javnim površinama došlo je do povećanja broja i novonastale situacije", rekao je predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić.

Najavio je da će Grad Bihać prestati da troši svoj novac za rješavanje krize te da će od idućeg ponedjeljka obustaviti pružati usluge kampu Vučjak.

Zbog bezbjednosti svojih volontera, Crveni križ USK donio je odluku o povlačenju iz kampa pa će nakon povlačenja lokalnih organa vlasti migrantima dijeliti samo jedan obrok do rješavanja situacije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić upozorio je danas da iz Bihaća stižu zastrašujući prizori i informacije da se s migracionog centra na Vučjaku zbog nedostatka sredstava povlači i Crveni krst i Grad Bihać, dok istovremeno Ministarstvo unutrašnji poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nastavlja usmjeravati u taj centar kolone migranata.

- Podsjećam da je Vlada Federacije, postupajući po zaključcima Parlamenta FBiH, još u julu uplatila na račun Vlade USK četiri miliona KM za potrebe riješavanja migrantske krize. Imamo informaciju da ova sredstva ni nakon tri mjeseca nisu raspoređena. Pogotovo zabrinjava što se, kako sam saznao od gradonačelnika Šuhteta Fazlića, ovaj novac uskraćuje Bihaću koji nosi na svojim leđima najveći teret migrantske krize - izjavio je za Fenu premijer FBiH.

Apelira na Vladu USK da dio od četiri miliona KM doznačenih od Vlade FBiH hitno učini operativnim i uplati na račun Grada Bihaća i da taj bude u mogućnosti da barem ublaži stanje na Vučjaku dok ovaj problem ne riješe nadležni sa državnog nivoa.

- Vlada FBiH je i dalje na raspolaganju Bihaću i Bišćanima. Ukoliko se u našoj nadležnosti nalaze objekti koje mogu Ministartsvu sigurnosti poslužiti da se rastereti USK, spremni smo da je predamo na raspolaganje nadležnim institucijama - rekao je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar