U oktobru početak suđenja za ratne zločnine na području Vlasenice

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon razdvajanja postupka u odnosu na optuženog Maneta Đurića zbog njegovog zdravstvenog stanja, Vijeće Državnog suda je odlučilo da će suđenje Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za zločine počinjene na području Vlasenice početi 2. oktobra.

Sud BiH / 24sata.info

Na statusnoj konferenciji saslušan je vještak specijalista interne medicine Ibrahim Gavrankapetanović, koji je istakao da optuženi Đurić zbog teškog zdravstvenog stanja nije sposoban pristupiti u Sud još najmanje pola godine. Također je dodao da bi nakon tog perioda ponovo trebalo vještačiti Đurićevo zdravstveno stanje.

Tužilaštvo je taj nalaz ocijenilo paušalnim i nepotkrijepljenim, te predložilo timsko vještačenje Đurića, što su neke odbrane i podržale. Taj prijedlog Vijeće je odbilo uz obrazloženje da je vještak bio dovoljno jasan o kakvom stanju se radi, javio je BIRN BiH.

Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić optuženi su za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i istovremeno član Kriznog štaba, a ostali optuženici komandiri i pripadnici policije.

Početak suđenja u tom predmetu je više puta odgađan zbog Đurićevog zdravstvenog stanja, a istovremeno je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje.

- Zbog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića glavni pretres nije počeo duži period - rekla je predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović, dodavši da je Vijeće i ranije razmatralo razdvajanje predmeta.

Ona je pojasnila, nakon što je saopćila odluku o razdvajanju predmeta, i da će nakon šest mjeseci biti novo vještačenje optuženog Đurića.

Vijeće je Tužilaštvu naložilo i da uredi optužnicu s obzirom na “tačke koje su odbijene”, kao i zbog razdvajanja predmeta.

Optužnica u tom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Suđenje je prvi put trebalo početi 7. juna 2018. čitanjem optužnice te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH, ali je i tada odgođeno zbog bolesti optuženog.

Za 2. oktobar planirano je čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar