Bevanda: Sigurnosno stanje u HNK-u je zadovoljavajuće

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Unatoč svim problemima s kojima se suočava MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) stanje sigurnosti na području te županije je zadovoljavajuće, izjavio je Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a.

Slađan Bevanda / 24sata.info

Zbog teškoća u završetku konstituiranja Skupštine i Vlade HNŽ-a bitne zakonske obveze poput imenovanja ravnatelja policije, Policijskog odbora, Javno-žalbenog biroa, Disciplinskog povjerenstva i Disciplinskog tužitelja ne mogu se izvršiti, napomenuo je ministar.  

Upozorio je kako je mandat posljednjem imenovanom ravnatelju policije Hercegovačko-neretvanske županije istekao 30. rujna 2018.

- Trenutno u Upravi policije nedostaje 218 policijskih službenika na različitim pozicijama od policajaca do najvišeg čina, glavni inspektor, a znatno je narušen i nacionalni balans na svim pozicijama - kazao je Bevanda i posebno istaknuo najvišu poziciju "glavnog inspektora" na kojoj u Upravi policije iz reda Hrvata nema nikoga, dok su Pravilnikom o sistematizaciji predviđena tri mjesta.

Pored svih navedenih stvari, MUP se s problemom nelegalnih migracija suočava još od svibnja 2018., nakon dolaska i smještaja prve organizirane skupine migranata u IRC Salakovac.

- Danas imamo povećan broj različitih oblika kriminalnog ponašanja od strane migrantske populacije, pa je bilo i slučajeva napada na policiju - kazao je Bevanda, istaknuvši kako su nelegalne migracije jedan od  najvećih sigurnosnih, problema i izazova u BiH.

- Budući da su pred nama ozbiljni izazovi, funkcioniranje institucija svima nam mora biti prioritet, jer posljedice neformiranja vlasti u HNŽ-u se osjete. Unatoč svim problemima s kojima se suočavamo uspijevamo održati stanje sigurnosti na području županije na zavidnoj razini i jamčimo našim građanima i u budućnosti sigurnost u svakom pogledu - zaključio je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar