Jašarević i smijenjeni Ikanović: Ko je nesposoban, a ko nepodoban?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH juče je, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, smijenio Nevada Ikanovića sa pozicije izvršnog direktora za proizvodnju u ovom javnom preduzeću.

Foto: 24sata.info

Federalna vlada na jučerašnjoj sjednici u Mostaru dala je saglasnost Nadzornom odboru EPBiH za donošenje odluke o razrješenju Ikanovića sa pomenute funkcije.

Ikanović je smijenjen na zahtjev generalnog direktora ovog javnog preduzeća Bajazita Jašarevića.

No, otvoreno je pitanje da li Bajazit Jašarević, optužujući Nevada Ikanovića za nepreduzimanje mjera za ubrzanje procesa prestrukturiranja rudnika, zapravo pokušava sakriti svoju nesposobnost i sa sebe skinuti odgovornost za teško stanje u rudnicima?

Ili je pak Ikanović zaista glavni krivac za sudbinu rudara, koji su nedavno u utrobi zemlje tražili svoja prava?

Za pretpostaviti je da razlog sukoba generalnog direktora EP BiH i juče smijenjenog izvršnog direktora za proizvodnju možda leži i u političkim potkusurivanjima, budući da Jašarević dolazi iz SDA, a da je Ikanović kadar PDA.

Podsjetimo, upravo je Jašarević u dopisu dostavljenom Vladi FBiH dan uoči njenog zasjedanja u Mostaru naveo da smatra da su stekli objektivni uslovi da izvršni direktor za proizvodnju Ikanović izgubi povjerenje Vlade FBiH kao većinskog dioničara.

Jašarević je u informaciji predložio da u skladu sa propisima, koji uređuju ovlaštenja Vlade FBiH u privrednim društvima sa većinskim učešćem državnog kapitala, Vlada FBiH da prethodnu saglasnost za razrješenje Ikanovića i prethodnu saglasnost za imenovanje novog vd izvršnog direktora za proizvodnju.

"Uprava JP EPBiH, na čijem se čelu nalazim potpuno je svjesna teškog stanja u kojem se nalaze rudnici u sastavu koncerna, a posebno smo svjesni aktuelnog teškog stanja koje je zadesilo RMU Zenica i Breza", istakao je Jašarević u dopisu.

On je podsjetio da Uprava EPBiH svoj odnos i saradnju sa rudnicima u sastavu koncerna ostvaruje prvenstveno preko izvršnog direktora za proizvodnju.

"U proteklom periodu bilo je neophodno da se ubrzanom dinamikom odvija proces prestrukturiranja svih rudnika u koncernu, kao i da se nastavi sa planiranom dokapitalizacijom rudnika kroz investiranje u nabavku opreme i to prvenstveno u rudniku Kreka i rudniku Breza. Kako u proteklom periodu izvršni direktor za proizvodnju nije preduzimao mjere koje bi imale za cilj ubrzanje procesa prestrukturiranja rudnika, kao i da je došlo do zastoja u ostvarenju planirane dokapitalizacije rudnika u sastavu koncerna, smatram da ove činjenice u objektivnom smislu čine odgovornim izvršnog direktora za proizvodnju", poručio je Jašarević, napominjući da se radi o aktivnostima za čiji je izvršenje u resornom smislu nadležan izvršni direktor za proizvodnju.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar