Podrška projektnim aktivnostima VKBI-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Proširena sjednica Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) kojoj je u uvodnom dijelu prisustvovao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, održana je u prostorijama Vijeća.

Foto: VKBI

Predsjednik Upravnog odbora VKBI-a prof.dr. Enver Imamović izrazio je zahvalnost ministru Kuriću na podršci koju je Vijeću pružilo Ministarstvo kulture i sporta KS, kroz finansiranje projektnih aktivnosti u prethodnoj i tekućoj 2019. godini. Imamović je istakao je da je Kurić prepoznao značaj i ulogu aktivnosti i projekata koje kontinuirano provodi Vijeće.

Resorni ministar je potvrdio opredjeljenje Ministarstva da se u punom kapacitetu realizira podrška projektima Vijeća, koji su, po javnom pozivu, dostavljeni Ministarstvu u 2019. godini. Posebno je istakao značaj i ulogu izrade enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, kao i štampanje publikacije Bosanskih povelja sloboda, koja je završena.

Imamović je upoznao Kurića s najbitnijim aktivnostima i projektima VKBI-a koji se trenutno realiziraju i pozvao ministra da prisustvuje promociji VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića, koja će biti održana 26. septembra u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu.

VKBI je zamolilo Kurića da bude organizator i moderator radno konsultativnog sastanka sa drugim kantonalnim i federalnim ministrima kulture, jer očigledno postoji diskomunikacija i nedovoljna informiranost drugih kantonalnih ministarstava, o projektima Vijeća koja imaju kapitalnu nacionalnu važnost i karakter.

Zaključeno je da se saradnja VKBI-a i Ministarstva treba intenzivirati u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću VKBI-a.

 

( FENA)

 

 

Pošaljite Facebook komentar