FUP: Dokazni materijal protiv 14 osoba predat Tužilaštvu HNK

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon što izvršimo obradu u redu Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, bit će poznato više informacija, rekao je šef istražne službe Federalne krim policije Nurdin Hafizović.

Foto: 24sata.info

On je potvrdio je da se kao izvršioci serije krivičnih djela tretira 14 osoba. Jedna od njih nalazi se trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Trinaest osoba pod nadležnosti je Tužilaštva HNK-a. Među njima su tri osobe koje su već bile na odsluženju kazne, ali su koristile vanzavodske pogodnosti.

Također, vođom grupe smatra se R.B. iz Mostara, a među uhapšenima nalaze se i članovi njegove porodice. Djela su počinjena na području HNK-a, ZHK-a i Kantona 10.

Riječ je o razbojništvima na objektima Binga, Namexa, Robota, na prostorijama i vozilima brze pošte, te bankomatima.

Bankomati su oštećivani upotrebom plina i eksploziva. Kod osumnjičenih su pronađene i veće količine novca za koji se osnovano sumnja da su stečene razbojništvima, kao i 15 kilograma eksploziva, tehnička aparatura, podesna sredstva, ometači alarmnih sistema, policijska odora i oružje.

Hafizović je kazao i da bi lišeni slobode mogli dobiti kazne dugotrajnog zatvora, te se tako konačno skloniti i onemogućiti daljeg kriminalnog rada.

„Dokazni materijal je tu. Pripremljeni dokazi već su predočeni Tužilaštvu HNK-a“, kazao je Hafizović i zahvalio je na iznimnoj pomoći policiji MUP-a HNK-a, ZHK-a i KS, kao i Graničnoj policiji, OSA-i i Tužilaštvu HNK-a.

Napomenuo je da je u ranijoj akciji kodnog naziva Shark slobode lišeno, a kasnije i osuđeno nekoliko osoba za slična krivična djela. Na teret ovoj kriminalnoj grupi stavlja se ukupno 29 djela.

Istraga je trajala dugo, a i prilikom realizacije pronađen je niz novih dokaza.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar