Detalji opsežne akcije FUP-a: Kriminalci pljačkali tokom zatvorskog dopusta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na području Federacije BiH u toku je opsežna akcija Federalne uprave policije (FUP) "Orka", u kojoj je već uhapšeno 13 osoba, dok se jedna nalazi u Hrvatskoj.

Arhiv / 24sata.info

Akcija je usmjerena protiv kriminalne grupe od 14 članova, koji se dovode u vezi s krivičnim djelima organizirani kriminal, razbojništva, teške krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela, odranije poznatim pravosudnim institucijama.

Kako saznaje "Avaz", pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova krivična djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Ova grupa se dovodi u vezu s napadima na benzinske pumpe, tržne centre, transporte novca, bankomate unazad četiri godine.

Oni su, prema prvim procjenama i zadokumentiranim slučajevima, stekli blizu milion KM dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu, potvrđeno je iz FUP-a za "Avaz".

"Avaz" saznaje da je riječ većinom o kriminalcima koji su pljačkali tržne centre "Bingo" i "Mercator", pretežno na području Sarajeva i Hercegovine. 

Tokom pljačkanja kriminalci su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, pištoljima i koristili su podesni alat.

Tokom pljačke bankomata u ložište su upumpavali plin.

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar