VIDEO / Vrače: Rudare zbrinuti kroz prekvalifikaciju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine danas na sjednici razmatraju Informaciju o stanju sedam rudnika uglja koji posluju u sastavu Koncerna JP Elaktroprivreda BiH d.d. Sarajevo i analiziraju upravljanje rudnicima sa pregledom rezultata za period od 2009. do 2017.godine.

Foto: Screenshot

Nezavisni zastupnik Eldin Vrače je uvjeren da će rudnici biti zatvoreni, te da rudari moraju biti trajo zbrinuti. On rješenje vidi u prekvalifikaciji.

- Vlada FBiH mora da ponudi reindustrijalizaciju odnosno, poticajnu mjeru u građevinskom sektoru da se ti ljudi zbrinu i da se ne pravi nova rudarska kriza - kazao je Vreće i dodao kako nije logično da rudari stvaraju gubitke.

- Kako smo vidjeli, ti rudnici će biti ugašeni. Ali mi moramo hitno djelovati kako bi se tim ljudima automatski osigurao drugi posao - istakao je Vrače i dodao da ima sredstava kojima se rudarima može pomoći da se  prekvalificiraju, jer "imamo radne snage a koja je neophodna u svim sektorima privrede".

Zastupnica PDA Elzina Pirić predlaže da se rudnici ne zatvaraju bez plana, već da se napravi restruktuiranje unutar Elektroprivrede BiH, odnosno, da se rudnici spoje s termoelektranama.

Navela je podatak da rudnici svake godine povećavaju svoju dobit.

- To znači da oni rade, a broj radnika unutar rudnika je smanjen za 2.500 rudara, proizvodnih radnika, ostvarili su proizvodnju veću za milion tona, a nisu u stanju sami sebe finansirati. Gdje idu sredstva koja su profit Elektroprivrede i gdje ih oni ulažu - upitala je Pirić.(FENA)

Pošaljite Facebook komentar