Fondacija Heinrich Böll obilježila je 20 godina rada u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Fondacija Heinrich Böll regionalni ured za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju obilježila je 20 godina rada u Bosni i Hercegovini, na svečanosti u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Foto: FENA - 24sata.info

Direktorica Regionalnog ureda za BiH Fondacije Heinrich Böll Marion Kraske u izjavi novinarima istaknula je da ta fondacija radi, među ostalim, u oblasti gender demokracije, klime i demokracije u vezi ljudskih prava.

- Ovo je pravi trenutak da Bosna i Hercegovina konačno napravi neki progres, da se polako pridružuje Evropskoj uniji - smatra ona.  

U skladu sa sloganom 'Umiješati se' program večerašnjeg događaja obuhvatio je i performans u režiji Sabrine Begović 'I kada govorim djelujem', otvaranje izložbe 'Žene opkoljenog Sarajeva' (MESS), te dva kratka filma čiji su autori Zoran Ćatić i Nihad Kreševljaković. Oni su, svaki na svoj način, prikazali kako je to Fondacija u dvije decenije angažirano i s kreativnošću pružala podršku partnerima iz civilnog društva da se 'umiješaju', traže ženska i ljudska prava i da se zalažu za demokratsko i zdravije okruženje.

Fondacija Heinrich Böll otvorila je 1999. godine Regionalni ured u Sarajevu koji je, zajedno sa uredima u Zagrebu i Beogradu, radom pokrivao Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. Ured u Sarajevu danas je nadležan za Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Albaniju gdje sa timom saradnika uspješno nastavlja rad.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar