Ombudsmeni pozivaju na poštivanje prava LGBT osoba

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povodom prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, zakazane za 8. septembar u Sarajevu, ombudsmeni Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur pozivaju na toleranciju i poštovanje prava pripadnika LGBT populacije na bezbjedno javno okupljanje.


Institucije vlasti imaju proaktivnu obavezu da unaprijede prava pripadnika ove populacije i da ih zaštite od govora mržnje, uvreda, nasilja, kao i od bilo kojeg oblika diskriminacije, saopćila je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ombudsmeni ukazuju da treba kontinuirano provoditi mjere i aktivnosti posvećene podizanju svijesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBT osoba te podsjećaju na obavezu organa vlasti da neprekidno rade na zaštiti prava manjinskih grupa.

U Specijalnom izvještaju o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, ombudsmeni su analizirali trenutno stanje i  stepen ostvarivanja prava LGBT osoba te ukazali nadležnim tijelima koje mjere treba poduzeti radi unapređenja položaja ove populacije.

Ombudsmeni i ovom prilikom poručuju da sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, treba da budu jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije.

Način na koji jedno društvo tretira LGBT osobe oslikava način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito, a upravo u različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost jednog društva, stav je Institucije ombudsmena.

 

( FENA)





Pošaljite Facebook komentar