Bosić: Ako nisu u stanju formirati vlast, treba vidjeti druge mogućnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sporazum lidera SDA, HDZ i SNSD o Principima formiranja vlasti na državnom nivou istekao je danas.

Foto: 24sata.info

Tim dokumentom čijem je potpisivanju 5. augusta prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obavezali su se da će formirati novi saziv Vijeća ministara u roku od mjesec dana, ali to se nije dogodilo.

Prvo je Izetbegović izjavio da se pregovori nastavljaju i nakon 5. septembra, a potom je sličnu izjavu dao i zamenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i visoki funkcioner SNSD Nebojša Radmanović.

– Tačno je da ističe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje važiti dogovor 5. septembra. Još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma, za koji smatram da je dobar. Na bazi njega može se napraviti Savet ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo preduzeti određene mere koje su iz vrha SNSD najavljene – izjavio je Radmanović za ATV.

Mladen Bosić, delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH, inače jedini SDS-ovac među četvoro delegata SNSD, tvrdi da je izjava Radmanovića očigledan zaokret od politike koju je najavio Milorad Dodik, u slučaju da se ne formira nova vlast u roku od 30 dana.

– Sve ono što je rečeno po ko zna koji put će biti ignorisano, zaboravljeno. SNSD sada pokušava na razne načine da ostane u igri oko dolaska na vlast. Lično, smatram da vlast treba formirati što pre, jer ovo vodi u još dublju apatiju građana u RS i u BiH. Ako to nisu u stanju akteri koji su potpisali ovaj sporazum, treba videti da li postoje druge mogućnosi kako bi se izašlo iz ove krize – kaže Bosić za Srpskainfo.

 

(24sata.info )

 
Pošaljite Facebook komentar