Svjedočenja na suđenju za zločine u selima Alići i Ekići kod Bosanskog Novog

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na suđenju za zločine u selima Alići i Ekići kod Bosanskog Novog, svjedok odbrane govorio je o porodičnim odnosima i kontaktima sa optuženim Mirkom Odžićem.

Foto: 24sata.info

Dragan Baltić kazao je da je Odžić njegov polubrat po ocu. Objasnio je da imaju različito prezime, jer je Odžić u revoltu zbog sudskog spora sa ocem u vezi alimentacije, uzeo majčino prezime.

Svjedok je kazao da je povremeno viđao Odžića, koji je odrastao u Urijama kod Novog Grada. Naveo je da optuženi nikad nije živio u Jošavi.

On je potvrdio da je Odžić bio na sahrani njegovog brata Radenka Baltića i da je otišao "u suton", odnosno "pred noć". Neki svjedoci ranije su naveli da su se ubistva u Alićima i Ekićima dogodila nakon sahrane Radenka Baltića.

Za ubistva 24 Bošnjaka u Alićima i Ekićima s Odžićem su optuženi Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva - ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Baltić je kazao da je i Goronja bio na sahrani njegovog brata, a da prvoptuženog Ljubana Babića poznaje kao čovjeka "prve kategorije".

On je potvrdio da se u dva sela sedam ljudi zove Dragan Baltić, kao i da je nedavno poginula osoba koja se zvala Mirko Odžić.

Suđenje se nastavlja 11. septembra, javio je danas BIRN.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar