Arnautović: Pokrenuta akcija "Vranduk" za stavljanje pod kontrolu stranih boraca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Svjedok odbrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da Odred “El Mudžahidin” nije bio u sistemu rukovođenja i komandovanja i da nad tom jedinicom nije postojala efektivna kontrola.

Foto: 24sata.info

Šaćir Arnautović kazao je da je u maju 1995. godine donesen plan realizacije operativne akcije “Vranduk” s ciljem stavljanja “El-Mudžahidina” pod kontrolu ili rasformiravanja jedinice. Arnautović, koji je bio zamjenik načelnika Uprave službe vojne bezbjednosti, kazao je da su plan odobrili čelni ljudi vojske i policije.

Naveo je da je planu prethodio akt Uprave o “nekim neprihvatljivim aktivnostima dobrovoljaca iz arapskih zemalja” iz aprila 1995. godine.

On je potvrdio da je planom bilo predviđeno presijecanje subverzivnih i drugih neustavnih i nezakonitih aktivnosti jednog broja pripadnika Odreda. Pojasnio je da nisu imali informacije o načinu na koji su strani borci došli, kao ni njihov pravi identitet.

Akcija “Vranduk”, kako je rekao, za Armiju i Predsjedništvo BiH prestala je odlaskom stranih boraca preko granice, ali su bezbjednosne službe nastavile rad na posljedicama njihovog djelovanja.

Na pitanje da li je Mahmuljin kao komandant Trećeg korpusa Armije BiH mogao samostalno rasformirati Odred “El-Mudžahidin”, Arnautović je rekao da nije, nego onaj ko je formirao.

On je naveo da je komandant Trećeg korpusa bio upoznat da je pokrenuta akcija “Vranduk” i šta joj je cilj, a da o njenim detaljima nije obavještavan. Precizirao je da su u akciji učestvovali organi vojne  i državne bezbjednosti.

Svjedok je kazao da Uprava nije dobila informaciju da su pripadnici “El-Mudžahidina” počinili ratne zločine.

Branilac Nermin Mulalić ispitivao je svjedoka i o akciji “Trebević”, koja je pokrenuta u oktobru 1993. zbog nediscipline 9. i 10. brdske brigade u Sarajevu. Arnautović je rekao da je ta akcija bila vojna. Za razliku od “Trebevića”, kako je naveo, u akciji “Vranduk” nisu došli “u fazu da ovu jedinicu treba vojno raščistiti” niti je primjenjena sila.

Tužilac Sedim Idrizović predočio je svjedoku nekoliko dokumenata s kraja 1995. u kojima se navodi da “‘El-Mudžahidin’ ne narušava sistem rukovođenja i kontrole”, da je “Odred pod kontrolom Trećeg korpusa”, kao i da je “jedna od najdisciplinovanijih jedinica nakon briljantnih pobjeda na Ozrenu”.

Arnautović se nije složio s tužiocem da se ti navodi kose sa njegovim tvrdnjama. On je izrazio sumnju u stručnost mladog operativca koji je sačinio jedan od dokumenata.

Na predočeni prijedlog Mahmuljina za “preformiranjem ‘El-Mudžahidina’ u oslobodilačku brigadu tipa A”, svjedok je kazao da nije vještak.

Upitan da li angažovanje neke jedinice pokazuje efektivnu kontrolu, Arnautović je kazao da je to stvar procjene komandanta sa svojim štabom.

Mahmuljina optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 11. septembra, prenosi Birn.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar