FOTO: Tradicionalni prijem kod mostarskog muftije Dedovića

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika političkog i kulturnog života HNK-a i Grada Mostara, te gostiju iz Zahumsko-hercegovačke eparhije, u sali Studentskog hotela Mostar organizovan je tradicionalni Bajramski prijem muftije Salema ef. Dedovića.

Foto: 24sata.info

Obraćajući se prisutnima, Dedović je podsjetio na odziv vjernika Bogu u ovim svetim danima, kazavši da je poziv na činjenje dobra otvoren svima. Kazao je i kako su bajramski odredi ili ibadeti od velike društvene koristi jer su uvijek zbližavali i zbližavaju.

- Danas smo u mislima i dovama sa milionima Muslimana u svijetu. Na Hadžu su i brojni Muslimani iz Bosne i Hercegovine. Prelijepa je slika jedinstva u različitostima. Bajrami oduvijek nose snažnu poruku. Poruku zajedništva, pomirenja i zbližavanja. Ovo je blagoslovljeno vrijeme. Ovo su dani vjere, ljubavi i nade. Prilika su za podsjećanje da su mir, sloga i ljubav bolji od neslaganja, sukoba i razdora. Naša uloga je širiti dobro, radost i sreću. Stalo nam je da u našoj zemlji bude prosperiteta. Ovo je zemlja u kojoj blagodati ima za sve i svakoga. Kurban je simbol žrtve i odricanja. Ovo su dani ljepote, iskrenih dova i susreta, poručio je muftija Dedović.

Pročitane su i poruke monsinjora Ratka Perića i fra Ike Skoke, koji su zbog blagdana Velike gospe bili spriječeni prisustvovati prijemu. Perić je uz čestitku poželio dobro zdravlje i blagoslov i životu i radu, dok je fra Skoko u svom kratkom pismu naveo da je Bajram dan velikog Božjeg dobra.

U ime Eparhije zahumsko – hercegovačke prisutnima se obratio mostarski paroh Radivoje Krulj.

- Posebno hvala muftiji na porukama ljubavi i zajedništva za sve u ovoj zemlji. To i jeste poruka ovog praznika.

Odlučnost i spremnost da se jedinca prinese Bogu učinila je blagodat, pa smo dobili onog ovna. Molim Boga da nam svima otvori srce, rekao je Krulj.

(24sata.info)