Bajram šerif mubarek olsun!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Neka vam ovaj Bajram prođe u blagostanju, miru i u krugu vaših najmilijih. Bajram šerif mubarek olsun želi vam redakcija portala 24sata.info.

Foto: 24sata.info

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, pored Ramazanskog bajrama, najznačajniji islamski blagdan. Klanje kurbana je ujedno i podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti Allahu.

U svetoj knjizi Kur'anu se kaže kako je Gospodar, kada je uvidio da Ibrahim zaista i namjerava učiniti to što se od njega traži, dozvolio poslaniku da zakolje ovna umjesto sina.

Iako ovan nije jedina životinja koja se može žrtvovati kao kurban, u našoj zemlji je tradicija da se uglavnom ta životinja kolje na Bajram, a potom se njeno meso dijeli prijateljima, komšijama i siromašnima.

Ono što je još karakteristično za ovaj blagdan je i to da je on hadžijski. Hadžijskim se naziva jer se tih dana obavlja i jedna od pet glavnih dužnosti svakog muslimana - hadž.

Tokom hadža muslimani hodočaste Kabu u Meki. Ovaj obred je dužan obaviti svaki punoljetan musliman i muslimanka ukoliko im finansijske prilike to dozvoljavaju.
 
Neka vam ovaj Bajram prođe u blagostanju, miru i u krugu vaših najmilijih.

Bajram šerif mubarek olsun želi vam redakcija portala 24sata.info.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar