Seminar folklora Hrvata u BiH održan proteklog vikenda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Seminar folklora Hrvata u BiH održan je od 25. do 28. srpnja u Emaus centru u Potocima kod Mostara i okupio je preko 60 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije.


Seminar je tijekom četiri dana trajanja obrađivao pjesme, plesove, nošnje i običaji Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata, priopćili su u utorak organizatori.

U plesnom dijelu seminara prikazani su plesovi s područja Klisa (Konjica), Gornje i Donje Rame, Kupreške visoravni, Duvanjske krajine i Livanjskoga polja. Predavači su bili osobe s terena koje se dugi niz godina bave istraživanjima.

Pored voditelja seminara, prof. Miroslava Šilića, predavači su bili i Pero Vila iz Kupresa i Biljana Glibo iz Rame. Za vrijeme predavanja polaznici su imali priliku vidjeti i originalne dijelove narodnih nošnji i način njihovog odijevanja.

Pored plesnog dijela, seminar se sastojao i od smjera tradicijskih glazbala i tamburica, a predavači su bili Jure Miloš i Vjekoslav Martinić.

Smjer ganga okupio je desetak polaznika, a predavačica je bila Vinka Zlomislić.

Polaznici su također bili upoznati sa samim pojmom etnomuzikologije kroz predavanje "Uvod u etnomuzikologiju" koje je održala pročelnica studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru prof. Lidija Vladić – Mandarić.

U ove se godine nastavila suradnja s profesoricom sarajevske Muzičke akademije Jasminom Talam koja je sve polaznike uvela u glazbenu tradiciju zone koja se obrađivala. Dugogodišnja djelatnica Zemaljskog muzeja BiH Svjetlana Bajić približila je načine odijevanja i izgled nošnje Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa.

Posebnost seminara bio je i seminar za zborovođe koji se ove godine održao po prvu put, a predavač je bio istaknuti maestro Bojan Pogrmilović, glazbeni voditelj ansambla Lado.

Seminar je završio priredbom u dvorani Emaus centra na kojoj su polaznici seminar pokazali usvojeno znanje na ovogodišnjem seminaru.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar