Kaucija od tri miliona: Mital se brani sa slobode

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kantonalni sud Tuzla donio je danas rješenje o ponuđenoj kauciji za industrijalca Pramoda Mitala i dvojicu njegovih saučesnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa, saznaje "Avaz".


Saznajemo da je prihvaćena kaucija od tri miliona maraka i donesena odluka da se on pusti iz pritvora.

Određene su mu mjere zabrane, koje podrazumijevaju da se mora javljati Sudu.

Odbrana je jučer predložila Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente pusti na slobodu nakon što se uplati kaucija u iznosu od tri miliona maraka (1,5 miliona eura).

Ponuđena je kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion eura, a Batarčijeva i Dasova pola miliona.

Istovremeno saznajemo da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude, što je, također, učinjeno.

Mital se našao u problemima, jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine iz "Global Ispat Koksne industrije Lukavac" (GIKIL) izvukao 21 milion maraka, zbog čega je prošle sedmice uhapšen i određen mu je pritvor.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ''Mittal Steel'' napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo se, prema ''Forbesovoj'' listi, procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara. Porodična firma ''Mittal Steel'', koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu.

U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ''Arcelor Mittal''.

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar