Tri helikoptera MUP-u RS stižu iz Rusije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tender za nabavku tri helikotera, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS, već je raspisan, a otvaranje ponuda planirano je za 9. septembar, potvrđeno je "Nezavisnim".

Foto: Arhiv

Iako za sada ne postoje zvanične informacije o tome ko bi mogao da isporuči ove letjelice, spekuliše se da bi one mogle da stignu iz Rusije.

Na sajtu MUP-a RS  objavljena je Odluka o izmjenama i dopunama plana nabavki za 2019. godinu, gdje su objelodanjene i pojedinosti u vezi sa kupovinom tri helikoptera.

Navodi se da je procijenjena vrijednost, bez PDV-a, 42.163.000 maraka, te da je okvirni period zaključenja ugovora treći kvartal ove godine.

"Sredstva su obezbijeđena odlukom Vlade Republike Srpske", navodi se u ovoj Odluci.

Odakle će helikopteri biti nabavljeni, zvanično bi trebalo da bude poznato nakon otvaranja ponuda, s tim što je portal "Tango Six", tragom istraživanja na ovogodišnjem Vazduhoplovnom sajmu u Parizu, objavio da će se Republika Srpska najverovatnije odlučiti za ruske helikoptere Ansat.

Inače, MUP RS u posljednje vrijeme ulaže velika sredstva u svoje opremanje, a kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, uskoro bi trebalo da im stignu i dva oklopna vozila "Despot", koje proizvodi preduzeće "Tehnički remont Bratunac" (TRB).

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je nedavno da je "Despot" prvi put predstavljen 9. januara na paradi povodom Dana Republike Srpske, ali i najavio da će već na narednoj paradi učestvovati i veći broj tih vozila.

Prema njegovim riječima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a.

Slavenko Ristić, generalni direktor preduzeća TRB, izjavio je ranije da su stručnjaci ocijenili da "Despot" ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih vozila.


(NN)

Pošaljite Facebook komentar