Odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ugrožava 300.000 građana BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ugrozila bi 300.000 građana BiH i rijeku Unu, upozorila je danas predsjednica organizacije "Climate save Bosnia" Maida Šabeta.

Foto: Avaz

Tokom protesta ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, koji su organizovale organizacije Climate Save Bosnia i Extincition Rebellion BiH, Šabeta je upozorila na opasnosti ukoliko Hrvatska na lokaciji Trgovska gora u blizini granice sa BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

"Hrvatska zajedno sa Slovenijom već dvije godine pokušava da nađe lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada. Konačna lokacija je Trgovska gora na samoj granici sa BiH", podsjetila je ona, te ukazala na činjenicu da je konfiguracija terena takva da bi BiH najviše bila pogođena.

"Direktno je ugroženo 300.000 građana naše zemlje, kao i naša rijeka Una", naglasila je Šabeta.

Ona je napomenula da su eksperti iz BiH i Hrvatske jasno upozorili da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za odlagalište nuklearnog otpada, te da predstavlja opasnost za BiH.

Kako je istakla, za izgradnju ovog odlagališta nisu urađene adekvatne studije, niti je urađena procjena prekograničnog uticaja, čime je prekršena ESPOO konvencija.

Šabeta je, komentarišući činjenicu da se Hrvatska oglušila na sva upozorenja, konstatovala kako su i bh. institucije "vrlo lijeno i mlako reagovale".

"Ukoliko naše vlasti nisu zainteresovane, zašto bi bila Hrvatska?", pitala je ona.

Najavila je da će predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine danas uputili protestno pismo Ambasadi Hrvatske i svim relevantnim institucijama u BiH.

"Zahtjevamo hitno i adekvatno reagovanje. U slučaju da ne dođe do adekvatnog reagovanja, mi ćemo iz Eko BiH mreže, u kojoj je 17 nevladinih organizacija za zaštitu okoline i životne sredine, da preduzmemo sve relevantne pravne radnje kao bismo spriješili takvu odluku", poručila je ona.

Današnjem protestu ispred zgrade Ambasade Hrvatske nije se odazvao veliki broj građana.

"Sarajlije su zaista danas podbacile. Nije kiša ta nepogoda koja će da pogodi naše građane ukoliko dođe do izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH. Ne bih rekla da građai nisu svjesni, jer smo svi u osnovnoj školi učili šta znači nuklearna radijacija. Riječ je o našoj standardnoj letargiji i mlakim reagovanjima, te očekivanju da će neko drugi da riješi naš problem", poručila je Šabeta.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar