Usvojene izmjene nastavnog plana i programa islamske vjeronauke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na osmoj, redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj danas pod pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, na osnovu prijedloga Uprave za obrazovanje usvojene su izmjene i dopune nastavnog plana i programa islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o vjeroučiteljima.

Foto: IZ - 24sata.info

Donesen je okvirni školski kalendar za medrese za školsku 2019/2020. godinu, te zajedničko jezgro nastavnog plana i programa medresa. Također su odobrene izmjene i dopune nastavnih planova i programa na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Primljena je k znanju Informacija o održanom savjetovanju sa dekanima i prodekanima za nastavu fakulteta IZ-a.

Rijaset je razmatrao i usvojio Izvještaj o mektebskoj nastavi za 2018. godinu i kalendar mektebske nastave za 2019/2020., te Izvještaj o provedbi plana ramazanskih aktivnosti.

Usvojen je Prijedlog rebalansa budžeta Rijaseta za 2019. godinu.

Razmatran je prijedlog Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj, na koji je Rijaset dao pozitivno mišljenje. Utvrđen je prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta kao i prijedlog prečišćenog teksta Pravilnika o izboru reisu-l-uleme. 

Razmatran je Prijedlog za izmjenu zaključka Rijaseta o zaštiti vakufske imovine i imovine Bošnjaka u RS-u, te je isti usvojen uz predložene mjere.

Na sjednici su također razmatrani Pravilnici o plaćama i naknadama u Vakufskoj direkciji, Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Media centru Islamske zajednice, te data saglasnost za njihovu primjenu.

Donesene su odluke o formiranju novih džemata u dijaspori (Austrija, Belgija, Njemačka, Švedska i Irska).

Razmatrani su zahtjevi Ureda za društvenu brigu i donesene odluke o njima.

Rijaset je također rješavao i radno-pravne statuse uposlenika organa i institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćila je Mina.  

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar