Sistem u BiH nije ugrožen nakon isključenja Aluminija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) objavila je danas da sigurnost rada elektroenergetskog sistema nakon isključenja „Aluminija“ s prijenosne mreže, kao jednog od najvećih potrošača, nije ugrožena.

Foto: 24sata.info

Kako su naglasili, osigurana je uredna opskrba svih kupaca, odnosno korisnika elektroprijenosnog sistema, kao i plasman energije iz proizvodnih objekata koji su priključeni na prenosnu mrežu.

– Prekogranična trgovina električnom energijom odvija se bez poremećaja, uvažavajući da su prekogranični vodovi pogonski spremni, a njihovi kapaciteti uveliko premašuju zahtjeve koji se postavljaju pred članice Evropske unije i Energetske zajednice – kazali su iz DERK-a.

Nezavisni operator sistema (NOS) u BiH je 15. jula ove godine na zahtjev Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) dostavio informaciju o stanju elektroenergetskog sistema nakon isključenja Aluminija d.d. Mostar, u kojoj je navodno bilo "niz izuzetno zabrinjavajućih informacija".

Ovo pitanje problematizirao je zastupnik SDP-a BiH Aner Žuljević, koji je upozoravao da će isključenje ovako velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne enegije koja se "neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta".

Upozorenja su,dakako, bila neutemeljena kao što smo na ovom portalu još ranije objavili.

U najkraćem Žuljević je bio zabrinut što će se gašenjem Aluminija doći u situaciju da će BiH raspolagati s viškovima struje.

Takva zabrinutost je bila neopravdana obzirom da bi takve viškove BiH mogla istog momenta prodati u svom susjedstvu, prije svega Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar