Obnovljena nadstrešnica Titovog voza na Oštrelju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Priča o oštećenoj nadstrešnici na Titovom vozu na planini Oštrelj, nedaleko od Bosanskog Petrovca, dobila je sretan epilog.

Foto: FENA

Naime, mladi inžinjer šumarstva Jasmin Mešić uradio je prijedlog projekta za rekonstrukciju nadstrešnice.

Prvobitno je projekt obuhvatao i prijedlog restauracije samog Titovog voza, međutim, od Federalnog zavoda za zaštitu spomenika nije bilo odobrenja za radove,već isključivo oko samog voza.

S toga je izrađen prijedlog projekta rekonstrukcije nadstrešnice voza kako bi isti zaštitio od daljnjeg propadanja. Projekt je proslijeđen Upravi ŠPD-a i Uprava ga je prihvatila.

Zatim je projekt proslijeđen Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) na javni poziv dostave prijedloga projekta za dodjelu GEF sredstava („Global Environment Facility“) koji je administriran od strane Međunarodnog udruženja za razvoj („IDA“-Svjetska banka) za potrebe finansiranja Projekta održivog upravljanja šumom i krajolikom.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 60.000 KM. S obzirom da je riječ o dosta velikom novcu mladi inžinjer dostavio je spisak materijala koji je potreban za montažu nadstrešnice. Dužina nadstrešnice je 54 metra pa su s toga i troškovi bili veliki.

Mešić se za ovaj projekt odlučio zbog toga što Ćiro predstavlja nacionalni, kulturni i historijski spomenik kojem su nadležne institucije okrenule leđa, zato što Ćiro predstavlja simbol jednog vremena, i zbog toga što je osjetio potrebu uraditi nešto za opštinu u kojoj živi, saopćio je Centar za kulturu Bosanski Petrovac.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar