FOTO / Ambasador Nelson nakon posjete Potočarima priključio se učesnicima 'Marša mira'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Srebrenici danas boravi američki ambasador Eric Nelson koji je posjetio Memorijalni centar Potočari u kojem je do sad ukopano 6.610 žrtava genocida.

Foto: FENA

Odajući počast žrtvama genocida, ambasador Nelson koji je na reveru imao cvijet Srebrenice, se nakon obilaska mezarja, priključio učesnicima "Marša mira"  u završnoj etapi pješačenja, s kojima će u večernjim satima stići u Potočare.

- Ovdje sam kao neko ko predstavlja Vladu SAD i narod Sjedinjenih Država. Sutra ću prisustvovati ceremoniji komemoracije sjećanja na genocid i pokopu još 33 žrtve koje će konačno pronaći svoj smiraj. Sjedinjene Države su opredijeljena u pružanju pomoći Srebrenici i BiH da svi pronađu mir i dođu do svjetlije budućnosti u kojoj će prosperitet i pravda važiti za sve građane BiH - kazao je tokom obraćanja ambasador Nelson.

Na pitanje novinara za učestalo negiranje genocida, Nelson je kazao da se nikad ne može zaboraviti historija Srebrenice.

- Historija Srebrenice se ne može ponoviti niti zaboraviti. Trebamo gledati u budućnost ali nikad se Srebrenica ne smije zaboraviti - istakao je ambasador Nelson.

Sutra će u mezarju Memorijalnog centra Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve ubijene tokom genocida na području Srebrenice. Još uvijek se traga za više od 1.000 Srebreničana ubijenih u julu 1995.

Učesnici „Marša mira 2019“, njih oko 6.500  krenuli su 8. jula  iz Nezuka prema Potočarima kako bi odali počast žrtvama genocida.

Prema posljednjim informacijama učesnici "Marša mira" bi trebalo da u Potočare stignu  večeras u 19 sati.

 "Marš mira" jedna je od najmasovnijih aktivnosti koja se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar