Dodik u Bjelorusiji sa Lukašenkom razgovarao o saradnji dvije zemlje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, gdje se danas sastao s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejem Rumasom.

Foto: RTRS - 24sata.info

Nakon sastanka s Lukašenkom, Dodik je izjavio da je razgovarano o mogućoj saradnji Bjelorusije i BiH, ali i Republike Srpske.

- Bilo je govora i o prošlosti. Lukašenko je dobro upoznat o detaljima vezanim za raspad bivše Јugoslavije - istakao je Dodik.

Tokom sastanka, kako je rekao, razgovarano je i o tome kako razvijati saradnju u oblasti novih tehnologija, što danas predstavlja jednu od najbrže rastućih privrednih aktivnosti.

- Dogovorili smo se da formiramo zajedničku delegaciju ili mješovitu komisiju na različitim nivoima kako bi izučili mogućnosti vezane za razvoj u različitim sektorima IT tehnologije i poljoprivredne kooperacije u proizvodnji poljoprivrednih mašina, za šta mi imamo određena iskustva i kooperante – dodao je Dodik.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas u Minsku da ova zemlja i BiH mogu imati mnogo razvijenije odnose, te da je u vezi s tim veoma značajna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik će sutra posjetiti nacionalnu biblioteku koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi. Obići će neke fabrike, te prisustvovati otvaranju Evropskih sportskih igara.

 

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar