Država Katar donira 128.512 KM za rekonstrukciju depoa Ariva BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Arhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta "Rekosntrukcije depoa" u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Foto: Fena

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 KM.

Tim povodim u Arhivu BiH upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u BiH Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva BiH. 

-Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno  odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba - "br. 13", koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogastvu za narednih 100 godina - kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog ABiH imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar u BiH Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva BiH od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s BiH.

Ovom donacijom će početi projekt "Rekostrukcije depoa Arhiva BiH" čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar