Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje njegovati dobre bilateralne odnose s BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se sa specijalnim predstavnikom premijerke Ujedinjenog Kraljevstva za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, državnim ministrom za Commonwealth i UN, te specijalnim izaslanikom premijerke za slobodu religija i vjera lordom Ahmadom od Wimbledona.

Foto: Predsjedništvo BiH - 24sata.info

Zaključeno je da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje njegovati dobre bilateralne odnose s BiH, bez obzira da li će UK biti članicom EU ili ne.

- UK je uložilo značajna sredstva u obrazovanje i razvitak tehnologije u BiH, a dobri politički, kulturni i ekonomski odnosi mogu se dodatno unaprijediti, posebice povećanjem obima robne razmjene između dvije zemlje te mogućnošću da se tvrtke iz UK uključe u razvoj infrastrukture BiH - saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Rečeno je da je Britanska vlada svoju potporu BiH potvrdila kroz britansko-njemačku inicijativu za ubrzan put BiH ka EU. 

Na sastanku je također razgovarano o sutrašnjoj konferenciji „Međureligijski doprinos miru i stabilnosti“, pri čemu je naglašeno da je BiH zemlja otvorena za međureligijski dijalog, koja stremi idealu da svaki čovjek ima jednaka prava i šanse, bez obzira na vjersku pripadnost.

U tom smislu, potcrtano je da multietnički karakter BiH predstavlja njenu prednost, kao što je slučaj i s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je domovina ljudi različitih konfesija i etničkih pripadnosti, te koje može podijeliti pozitivna iskustva suživota s BiH.

Govoreći o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, istaknuta je činjenica da je BiH podržala Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a usmjerenu na borbu protiv seksualnog nasilja u ratu.

Izraženo je zadovoljstvo napretkom u privođenju počinitelja zločina licu pravde, kao i zainteresiranost za potporu preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Sugovornici su razgovarali i o predstojećoj konferenciji o osnaživanju uloge žena u mirovnim pregovorima i značaja takve inicijative za doprinos miru i stabilnosti u zapadnom Balkanu.

Sastanku je uime predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazočio savjetnik Dragoljub Reljić, te u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Vanja Filipović, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.   

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar