Izložba grafika u povodu 500 godina Goraždanske štamparije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U porti crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici otvorena je izložba djela nastalih u okviru prvog Sabora grafičara “Todor Ljubavić” upriličenog u povodu 500 godina Goraždanske štamparije.

Foto: FENA

Značajan  jubilej  sa 22 djela uveličalo je 11 grafičara iz BiH i Srbije. Svoje radove predstavili su učesnici iz  Trebinja, Banje Luke, Novog Sada, Beograda i s Kosova.

Izložbu je otvorio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Odbora za obilježavanje 500 godina Goraždanske štamparije.

„Bogu hvala da mi i poslije 500 godina i dalje postojimo i da jesmo tu da nastavljamo ono što su oni započeli, na jedan drugi savremeniji način. Oni su se potrudili da ovdje donesu jednu štampariju na početku 16. vijeka“ - kazao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Goraždanska štamparija bila je svetionik srpske pismenosti i razvoja duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, istaknuto je na izložbi.

„Pred nama su 22 veoma individualna osvrta na vizuelnu provokaciju i više od toga. Osvjedočenje o potrebi umjetničkih potomaka, da ih tako simbolično nazovemo, da razumiju sadržinu pojedinačnih motiva, ali i zakučastih nastojanja ondašnjih umjetnika a, uprkos strogim određenjima, ostave lični znak“ – kazala je historičarka umjetnosti iz Beograda Vesna Todorović.

Autor izložbe grafika u povodu 500 godina Goraždanske  štamparije, koja je je od 1519. do 1523. godine izdala Služabnik, Psaltir i Molitvenik, je Novica Krunić .

Svečanost  u porti crkve Svetog Đorđa uljepšao je i nastup sastava Katera iz Istočnog Sarajeva.

(FENA)





Pošaljite Facebook komentar