Odluku o izručenju Mamića donijeti će ministar Grubeša

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sud BiH demantovao je vijest da je odbio izručenje Zdravka Mamića, bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama. Iz ove pravosudne institucije pojašnjavaju da će konačnu odluku o izručenju donijeti ministar pravde BiH.

Zdravko Mamić / 24sata.info

"Danas je u Sudu održano ročište u ekstradicionom postupku na kojem je traženo izjašnjenje potraživanog Mamića o tome da li pristaje na pojednostavljeno izručenje ili želi redovnu proceduru, što je njegovo zakonsko pravo i na šta je Sud obavezan pitati svakog potraživanog. Potraživani Zdravko Mamić se opredijelio za redovnu proceduru", saopšteno je iz Suda BiH.

Iz ove pravosudne institucije ističu da je na današnjem ročištu takođe razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora.

"Sud je našao opravdanim odrediti adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje", navodi se u saopštenju, te pojašnjava:

"Ističemo da Sud nije odlučivao o izručenju, niti Sud uopće odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uslova za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas također nije odlučivano, te će biti predmetom odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicionu dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u krivičnim stvarima".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar