Nekoliko lokacija u Incelu zagađeno piralenom, za dvije sedmice rezultati

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je da zagađenja piralenom postoje na nekoliko lokacija u poslovnoj zoni u banjalučkom "Incelu", te očekuje da će za dvije sedmice biti poznati rezultati analize 40 uzoraka zemljišta.

Foto: 24sata.info

Postoji rješenje za taj problem, ali je, kaže, to skup proces asanacije tla.

Odgovarajući na pitanja poslanika na početku današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, naglasila je da je u poslovnoj zoni “Incel” nekada radila hemijska industrija te da je to mjesto koje treba posebno opservirati i s njim posebno raditi.

-Činjenica je da su 1994. i 1995. godine ljudi tamo sjekli određene cijevi i smatramo da nije zagađena samo ta lokacija te da zagađenja postoje još na nekim drugim lokalitetima, u okviru te poslovne zone – rekla je Golić.

Iz resornog ministarstva su zatražili, kaže, odgovor kako je došlo do požara na navedno lokaciji u 'Incelu', gdje su transformatori koji su bili skladišteni prilikom privatizacije Energane te kakva je sada situacija na toj lokaciji.

Istakla je i da je rješenje da se postave tri mreže, nakon što je dosadašnja zaštitna mreža Eko centra Bočac pukla, a sav plutajući otpad koji je mreža zadržavala voda je donijela do HE "Bočac" i tu je zaustavljen.

Naglasila je da će općine u tom slivu Vrbasa morati redovno da vrše prikupljanje ambalažnog otpada.

Ona je dodala da je problem plutajućeg otpada u slivu Vrbasa međuentitetsko pitanje u čije rješavanje moraju da budu uključeni predstvanici svih relevatnih ustanova.

Ponovila je i da je utvrđeno da je mrlja u gornjem toku Vrbasa nastala usljed cvjetanja algi te da je javnost bez razloga bila uznemirena navodim zagađenjem.

 

 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar